Un debat sobre l’Església Catòlica

Fa unes setmanes vaig trobar a Facebook un video d’en Christopher Hitchens contra la Esglèsia Catòlica que realment era el fragment d’un debat que, sencer, era més equilibrat i encara més divertit.

El vídeo era aquest:


I, òbviament, va ser aplaudit per més d’un dels ateus i anticlericals que tinc entre les meves amistats de Facebook amb comentaris de l’estil:

 • Cantándoles las verdades a los curas
 • Gran verdad

Vaig tenir la paciència de veure’l sencer i em va sobtar veure com mr. Hitchens interpel·lava directament un bisbe que era present a la mateixa sala:

hitchens Onaiyekan

Òbviament, aquest vídeo havia de ser el fragment d’una altre de més llarg on aquest monsenyor també hi diria la seva. I el vaig trobar: The Catholic Church is a force for good in the world, un debat organitzat cap a la tardor de 2009 per intelligence2.

(En Javier Smaldone en va publicar una transcripció complerta)

Aquest debat enfrontava 4 ordadors:

 • Dos a favor:
  • John Onaiyekan: Arquebisbe d’Abuja (Nigèria) que no és cap mindundi, però al debat semblava anar una mica amb el lliri a la mà… com si no estigués al cas de amb qui s’havia d’enfrontar.
  • Ann Widdecombe: Política conservadora anglesa especialment coneguda per haver-se passat de la Església Anglicana a la Catòlica en el moment que l’Anglicana va acceptar la ordenació de dones com a sacerdots (-isses). Un motiu que em fa una mica de lleig, però no treu que sigui una brillant oradora.
 • Dos en contra:
  • Christopher Hitchens: Periodista i ateu militant. Bé, més que ateu era antiteísta. És a dir, un brillant orador contrari a tota idea de Déu i de res que se li assembli.
  • Stephen Fry: Actor de fama reconeguda i part afectada en el debat per la seva orientació sexual.

No prentenc comentar senser aquest debat, que em donaria per 10 posts o més, però sí dir la meva sobre alguns dels atacs que hi rebem els catòlics:

 • Min. 12:03 – Christopher Hitchens: els casos de pedofília. Aquí no tinc massa a dir, s’està fent més per reparar-ho del que en Hitchens vol reconèixer però mai podrem dir que s’hi fa prou.
 • Min. 21:47 – Christopher Hitchens: la participació de sacerdots catòlics i religiosos en el genocidi tutsi a Ruanda.
  Aquesta no la coneixia i la trobo un xic injusta per que aquest terrible crim no cau pas exclusivament sobre es consciències dels catòlics sinó que gent de totes les creences hi van participar (veure Wikipedia. Genocidio de Ruanda. El papel de la religión)… Tot i que això no treu que un crim de lesa humanitat com aquest és encara més greu a les mans d’algú creient i, encara pitjor, consagrat a Déu.
 • Min. 45:19 – Stephen Fry: El tractament de la Esglèsia envers els homosexuals.
  Aquí tenim molta feina a fer, però jo ho veig prou clar i m’adreço directament al Catecismo de la Iglesia Católica (paràgraf 2358):
  Un número apreciable de hombres y mujeres presentan tendencias homosexuales instintivas. No eligen su condición homosexual; ésta constituye para la mayoría de ellos una auténtica prueba. Deben ser acogidos con respeto, compasión y delicadeza. Se evitará, respecto a ellos, todo signo de discriminación injusta. Estas personas están llamadas a realizar la voluntad de Dios en su vida, y, si son cristianas, a unir al sacrificio de la cruz del Señor las dificultades que pueden encontrar a causa de su condición.
  Més endavant ampliaré les implicacions que entenc que té (o hauria de tenir) aquest fragment del que considero el manual del bon catòlic… Però el que sí que puc dir ara mateix és que el que ha viscut mr. Fry de la Esglèsia per la seva condició d’homosexual és del tot incompatible amb aquesta doctrina. És a dir, que portem molt de temps fent-ho molt i molt malament.
 • Min. 48:12 – Stephen Fry: La negativa catòlica a l’ús dels condons.
  Ara no entraré en el fons de la doctrina catòlica envers els preservatius i la resta de mètodes anticonceptius, però el programa ABC (Abstinence, Be faithful, use a Condom ó Abstinència, fidelitat, condons) per la prevenció de la SIDA em sembla prou raonable davant la situació. No entenc aquesta obsessió de la oficialitat catòlica a prohibir-los peti qui peti i encara pitjor amb segons quines formes.

… i deixo de banda les Croades, Galileu, l’antisemitisme i d’altres temes del passat que encara no acabaríem mai.

Comentari a banda mereix el resultat del debat:

 • Abans del debat:
  • A favor: 678
  • En contra: 1102
  • Indecisos: 346
 • Desprès del debat:
  • A favor: 268
  • En contra: 1876
  • Indecisos: 34

És a dir, una eficàcia ben contrastada la dels ponents a favor… 🙁

De totes maneres, jo faig meves les paraules de monsenyor Onaiyekan en tancar el debat:

… la Iglesia Católica es una fuerza del bien en el mundo. No he dicho que sea la única fuente para el bien. No he dicho que siempre ha sido una fuente para el bien, no se trata del pasado, sino del presente: es una fuente para el bien…

… Nunca dijimos que la Iglesia Católica es perfecta, seguimos haciendo nuestro mejor esfuerzo, para estar tan cerca como podamos de Jesucristo y lo que él quiere que seamos, y ser constantemente una fuerza del bien en el mundo…

I vist el resultat, per què recomano aquest debat? Per les formes i el contingut. Mai com aquí he vist parlar de temes tant delicats amb tanta educació i profunditat.

És un d’aquells debats que tot creient ha d’atrevir-se a mirar de cara. No pas per convertir ningú, sinó per saber el pa que s’hi dóna: que no se’ns estima.

No diré pas que se’ns persegueixi (a Occident) però hem de tenir molt clar que la Església Catòlica és una de les institucions pitjor considerades a la nostra societat.

I tot plegat, penso, per que perdem massa temps i energies en segons quins costums i baralles. Que en comptes de proposar Jesús i el seu Evangeli com la millor forma de vida possible, encara em trobo amb massa germans en la Fe amb unes formes i maneres que s’assemblen massa a una imposició.

Portem massa temps despistats, massa temps equivocant-nos i massa temps deixant que els nostres pecats i crims tapin tot el bé que Ell fa a mitjançant les nostres mans.

Massa temps explicant-nos malament, però encara hi ha esperança. Si vols saber el que realment oferim els cristians, tens explicacions com aquesta:
Posted agost 17, 2016 by Lobisome2016 in category "Religió

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *